banner lezingen

Ook dit jaar staat er weer een aantal lezingen op het programma naar aanleiding van spraakmakende tentoonstellingen die het komende seizoen in de Nederlandse musea zijn te zien. Tijdens de lezingen wordt niet alleen ingegaan op de getoonde kunstwerken, maar 
worden de onderwerpen ook in een breder kader geplaatst. Hier-door bieden deze lezingen u een uitstekende inleiding om op eigen gelegenheid de betreffende tentoonstellingen te bezoeken. U kunt kiezen uit (minimaal) 6, 7, 8 of alle 9 lezingen.

lezing 2019 1

1 | Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)

Drents Museum, Assen, 2 juni t/m 3 november 2019

Het Italiaanse woord ‘sprezzatura’ betekent o.a. virtuositeit. In deze tentoonstelling maken we kennis met de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse kunst van 1860 tot ca. 1910. Zoals ook elders in Europa passeren stromingen als naturalisme, impressionisme en symbolisme, uitmondend in de moderne kunst van de jaren 1900-1910. Kunstenaars verhouden zich daarbij steeds op een andere manier tot de werkelijkheid: van een feitelijke weergave tot een sociale aanklacht, of het ontvluchten van de werkelijkheid in een kunst van dromen, idylles en symbolen. Ze schilderden landschappen, stadsgezichten en portretten met thema’s als liefde, arbeid, armoede en moederschap. De ca. 70 schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi en Palazzo Pitti in Florence. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest.
Dit is het derde deel in de tentoonstellingenreeks Kunst rond 1900 in internationaal perspectief. Eerder was in deze reeks The Glasgow Boys - Schots Impressionisme 1880-1900 (2015) en Peredvizhniki - Russisch realisme rond Repin (2016) te zien.

 lezing 2019 2

2 | Rembrandt-Velázquez: Nederlandse en Spaanse meesters

Rijksmuseum, Amsterdam, 
11 okt. 2019 t/m 19 jan. 2020

Het zal u niet zijn ontgaan: 2019 staat in het teken van Rembrandt Harmensz. van Rijn (1606-1669) die 350 jaar geleden overleed. Dankzij de unieke samenwerking tussen het Museo del Prado in Madrid en het Rijksmuseum worden in Amsterdam nu topstukken van de grootste Nederlandse en Spaanse meesters naast elkaar gepresenteerd: Rembrandt, Vermeer en Hals naast Velázquez, Murillo, Zurbarán en Ribera. Rembrandt-Velázquez gaat vooral over schoonheid, emotie, religie en realisme, waarbij de Spaanse en Nederlandse meesterwerken in paren worden gepresenteerd en zo met elkaar in dialoog gaan. Kortom een unieke gelegenheid om ook een keer Spaanse kunst in een Nederlands museum te bewonderen.

 lezing 2019 3

3 | Monet - tuinen van verbeelding

Gemeentemuseum Den Haag, 12 okt. 2019 t/m 2 febr. 2020

Het Gemeentemuseum is jarenlang bezig geweest met de voorbereiding van deze prestigieuze tentoonstelling, want de grote werken van Monet worden niet snel uitgeleend. Een groot deel van zijn beroemde ‘tuinen’, die een belangrijke impact hadden op kunstenaars als Rothko en Pollock, is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon waarbij maar liefst 40 internationale topstukken bijeengebracht zijn. Het schilderij Blauweregen uit de eigen collectie van het Gemeentemuseum is het stralende middelpunt. In de lezing zal niet alleen aan deze werken aandacht worden besteed maar komt het totale oeuvre van Monet aan bod.

 lezing 2019 4

4 | Jonge Rembrandt 1624-1634

Museum De Lakenhal, Leiden, 3 nov. 2019 t/m 9 febr. 2020

Na de succesvolle tentoonstelling Late Rembrandt in 2015 in het Rijksmuseum besteedt de onlangs verbouwde Lakenhal aandacht aan de ontwikkeling van het uitzonderlijke vroege talent van de meester. Rembrandt werd geboren in Leiden maar ging in 1625 een half jaar in de leer bij Pieter Lastman in Amsterdam. Terug in Leiden werd hij een tijdje leerling van de fijnschilder Gerrit Dou en had veel contact met de schilder Jan Lievens. In 1631 verhuisde hij voorgoed naar Amsterdam en werd één van de meest succesvolle schilders van de stad. De tentoonstelling concentreert zich op de periode van 1624 tot 1634, waarin Rembrandt het fundament legde voor zijn latere schilderkunst, steeds zoekend naar nieuwe inzichten en mogelijkheden. Naast werk van Rembrandt zal er ook werk te zien zijn van onder andere Lievens, Lastman en Van Swanenburg. De tentoonstelling omvat ongeveer 40 schilderijen, 70 etsen en 10 tekeningen, grotendeels bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenland. In de lezing zal ook aan Rembrandts latere carrière en leven aandacht worden besteed.

 lezing 2019 5

5 | Niki de Saint Phalle - Nana’s aan zee

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen, 5 oktober 2019 t/m 1 maart 2020

De Nana’s van Niki de Saint Phalle (1930-2002) zijn wereldberoemd. Dit voormalige fotomodel ontmoette in 1960 de kunstenaar Jean Tinguely en begon daarna met het maken van assemblages van gips. In 1965 ontstond haar eerste van de vele Nana’s, kleurrijke, uitbundig vrolijke vrouwenfiguren. In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van de Nana’s in allerlei vormen, kleuren, formaten en materialen getoond middels de fraaiste bruiklenen uit tal van gerenommeerde, internationale collecties. In de lezing zal haar hele ontwikkeling aan bod komen en is er ook aandacht voor haar fonteinbeelden en de Tarottuin die zij samen met Jean Tinguely realiseerde.

 lezing 2019 6

6 | Cyprus – eiland in beweging

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, 11 okt. 2019 t/m 15 maart 2020

Door zijn strategische ligging is Cyprus al duizenden jaren lang het centrale punt van contacten en handel tussen culturen in het oostelijke en westelijke Middellandse Zeegebied. Op Cyprus vond daardoor een voortdurende uitwisseling van goederen en ideeën plaats. Die versmelting van culturele invloeden staat centraal in deze tentoonstelling. Te zien zijn ca. 300 archeologische topstukken uit Cyprus’ nationale collecties, waaronder manshoge beeldhouwwerken en portretten van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk met gezichtjes en dierfiguren, luxe importen uit het oude Nabije Oosten en Egypte, grote bronzen ketels en wapens, kleurige mozaïeken, gouden sieraden en een met zilver ingelegde koningszetel. Het is voor het eerst dat in Nederland een grote expositie over de archeologie van Cyprus is te zien en ik ben blij weer eens aandacht aan de klassieke kunst te kunnen besteden.

 lezing 2019 7

7 | Willem Bastiaan Tholen - een gelukkige natuur

Dordrechts Museum, 9 febr. t/m 24 mei 2020

De 19e eeuwse kunst is op tentoonstellingen altijd goed vertegenwoordigd. Gelukkig is er af en toe ook nog aandacht voor nu minder bekende meesters. Zo behoort Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) vanwege zijn onderwerpen en belichting tot een van mijn favoriete 19e eeuwse kunstenaars. In eigen tijd was Tholen een toonaangevend en veelzijdige schilder met oog voor detail en voor onderwerpen die tijdgenoten links lieten liggen. Hij was vooral bekend als schilder van landschappen en water. Dat hij ook sfeervolle stadsgezichten schilderde, intieme interieurs en ontroerende portretten, is tot nu toe onderbelicht gebleven. In de tentoonstelling zal ook aandacht worden besteed aan zijn leermeesters en aan bevriende schilders als Constant Gabriël, Jacob Maris en Willem Witsen.

  lezing 2019 8

8 | Beauty is a line

Rijksmuseum Twenthe, Enschede, 1 febr. t/m 24 mei 2020
Kunstmuseum Pablo Picasso, Münster

In deze dubbeltentoonstelling richten deze twee musea zich op de lijn als expressiemiddel in kunst en cultuur. De tentoonstelling start in beide steden in het mondaine Europa van eind 19e en begin 
20e eeuw, waar in de Art Nouveau de lijn als decoratief element werd gebruikt. Vervolgens wordt de bezoeker meegevoerd naar 
de klassiek moderne kunst. In Twenthe belicht men daarbij de 
classicistische fase van Pablo Picasso en Henri Matisse en in Münster ligt de nadruk op avant-gardebewegingen De Stijl en 
het Bauhaus, waar de kunstenaars met geometrisch-abstracte 
vormen een radicale breuk met het verleden inluidden. Deze tendens zet zich voort in het werk van de Amerikaanse Minimal Art kunstenaars als Donald Judd, Sol LeWitt en Robert Mangold. In Münster besluit men de tentoonstelling met de surrealistische lijnvoering in het werk van Andre Masson, die de bevrijding van de rationele lijn inluidde, en de invloed daarvan op de ‘action paintings’ van Jackson Pollock en Cy Twombly. Rijksmuseum Twenthe daarentegen besteedt aandacht aan de expressieve lijn die vooral tot uiting komt in de door een impulsieve scheppingsdrang gekenmerkte werken van kunstenaars als Vincent van Gogh, Jan Sluijters en Jacoba van Heemskerck.

lezing 2019 9

9 | ? - Laat u verrassen!

Bij verschillende musea was de programmering voor het voorjaar van 2020 op het moment van de samenstelling van deze brochure nog onvoldoende bekend. De Hermitage in Amsterdam heeft een tentoonstelling over middeleeuwse kunst gepland; het Catharijne Convent in Utrecht een grote tentoonstelling over wonderen. Eén van deze tentoonstellingen, of misschien wel beide of een geheel andere, zal in deze laatste lezing van dit lezingenseizoen centraal staan. Laat u verrassen! Wie durft?

 

Data 2019-2020

Amersfoort - maandagavond 20.00 - 22.00 uur
De Bilt - dinsdagochtend 10.00 - 12.00 uur
Utrecht M - dinsdagmiddag - VOL
Utrecht A - dinsdagavond 20.00 - 22.00 uur
Zeist 1 - maandagochtend VOL
Zeist 2 - woensdagmiddag 14.00 - 16.00 uur
Soest - VOL
Leusden - VOL

bijeenkomsten2018 19


De vermelde onderwerpen zijn onder voorbehoud.
(zie ook de gewijzigde algemene voorwaarden!)

6 bijeenkomsten € 120
7 bijeenkomsten € 137,50
8 bijeenkomsten € 150
9 bijeenkomsten € 160
losse lezing (indien plaats!) € 22,50

Inschrijven tentoonstellingslezingen en reizen

Snel naar ...

facebook logo klein
blijf op de hoogte van het laatste nieuws! Like ons op Facebook